Πολιτιστική Κληρονομιά. Κίνα, οι κοινότητες Tulou

(Αυτή η μικρή παρουσίαση είναι το 1ο κείμενο ενός κύκλου δημοσιεύσεων που θα ασχολείται με ευρύτερα θέματα πολιτισμού και παγκόσμιας κουλτούρας. Συνδέεται θεματολογικά με τις μέχρι σήμερα  δημοσιεύσεις για την πολυπολιτισμικότητα και μελλοντικά θα συνδεθεί με μια σειρά άλλων, εκτενέστερων και πιο σύνθετων κειμένων, με άξονα αναφοράς το πεδίο της  Πολιτιστικής Διπλωματίας, ένα προσωπικό ενδιαφέρον που ξεκίνησε ως ενασχόληση και κατέληξε ερευνητικό ενδιαφέρον)

Στην Κίνα, στην επαρχία Fujian, επιβιώνουν κάποιες αρχαίες κοινότητες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό αλλά και ευρύτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον.
Οι κοινότητες αυτές οργανώνονται σύμφωνα με το μοντέλο της ευρύτερης οικογένειας (πατριά, clan) και διαβιώνουν σε κοινούς χώρους οι οποίοι έχουν μια πολύ ιδιόμορφη αρχιτεκτονική δομή.
Τα «σπίτια» αυτά και οι κοινότητες ονομάζονται Tulou και έχουν σχεδιαστεί για να κατοικούν μέχρι 800 άνθρωποι σε ένα οχυρωμένο αυτόνομο «χωριό», κλειστό προς τα έξω, με μια είσοδο προς το εσωτερικό του.

Ψηλοί τοίχοι, ελάχιστα παράθυρα προς το εξωτερικό, όλα σε μεγάλο ύψος και μια συνολικά εσωστρεφής κατασκευή, η οποία όμως, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, είναι σε αρμονία με το περιβάλλον.
Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται φυσικά δομικά υλικά (πέτρες, ξυλεία, χώμα) και παραδοσιακές μέθοδοι δόμησης που χάνονται στο χρόνο (κάποια Tulou χρονολογούνται στον 11ο αιώνα Κ.Χ ενώ τα νεότερα στον 19ο αιώνα Κ.Χ)*

Από το 2008 οι κοινότητες Tulou της επαρχίας Fujian έχουν ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
H σχετική ιστοσελίδα (ενεργός σύνδεσμος) από την οποία προέρχεται και όλο το φωτογραφικό υλικό και οι πληροφορίες: Unesco Fujian Tulou

*Κ.Χ σημαίνει Κοινή Χρονολογία για τους Κινέζους  (η/και Χρονολόγηση).

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s